Léki csukázás

Télen, amikor a jég vastagsága megengedi, sok olyan horgász kel útra, estleg ismerõsei sikerein felbuzdulva, aki az év többi részén rá sem hederít a ragadozókra.
Hiszen remek horgászélményt nyújthat egy napsütéses téli horgásztúra, fõleg, ha csuka is akad a horogra. Persze mi megszállottak, akkor is kint lessük az úszót, mártogatjuk az élõ vagy mûcsalit, ha napsütésrõl hetek óta még hallani sem lehetett. Dacolunk a széllel, hózáporral- és ki tudja felsorolni-, még mennyi akadállyal! A dolgunk nehezebb, hiszen ilyenkor az árulkodó jelek láthatatlanok. Mégsem kell elkeserednünk, mivel a tapasztalat azt mutatja, hogy a csuka télen is ugyanazon a helyeken fogható, mint máskor. Nem kell a mélyvizeket járnunk vermelõhelyek után kutatva, mint a pontynál. Ha ismerjük a búvóhelyeket, tartásokat, sikerrel próbálkozhatunk. Ha nem ismerjük az adott vizet, nádfalak, bedõlt fák, kikötõk, mûtárgyak környékén keressük õket. Itt vágjunk léket és megpróbálhatjuk etetéssel hozzánk csalogatni a ragadozó halakat. Egy-egy lékbe szórjunk feldarabolt csalihalakat, vagy etetõanyag-gombócokat, finomszemcséjû darából, arra gondolva, hogy a csuka a jég alatt nagyobb területeket is bejár áldozatára vadászva. Ahol nagyobb mennyiségben fordul elõ táplálék, biztosak lehetünk benne, hogy megáll. A csuka sem kivétel, a ragadozók törvény rá is vonatkozik: minél több táplálékot megszerezni, de a lehetõ legkissebb energia befektetésével! Tehát ha beszórtuk a darát, a többit bízzuk a vörösszárnyú és egyéb halakra, akik kisebb csapatokban meg fognak jelenni, és reményeink szerint a csukák is hamarosan követik õket. Léket többféleképpen készíthetünk. Én évek óta lékfúrót használok, óriási elõnye hogy szinte hangtalanul és pillanatok alatt dolgozik, ha nincs kapás zaj nélkül továbbállhatunk újabb lékeket készítve, csapkodás nélkül. Aki elõször lát lékfúróval készített lukat, azt hihetné, ezen még egy kétkilós halat sem lehet kivenni. Ha úgy ítéljük meg, hogy túl kicsi a lék, fúrjunk mellé még egyet, tágítva a lukat! Néha elnézem gyakorlatlan kollégáimat, míg nyakig vizesen kivágnak egy léket, hogy aztán vizes ruhában akár órákig álldogáljanak várván a kapást. Gyakran elõfordul, hogy olyan hideg van, hogy a lék teteje pár perc alatt behártyásodik. Ilyenkor távolítsuk el a jeget. Én a feleségemtõl koboztam el egy tésztaszûrõ-szerû tárgyat erre a célra. Ha úszóval horgászom, akkor 5-6 léket fúrok, ha mártogatni akarok megesik, hogy 10-15 darabot is készítek.